Loggia dei Lanzi afgebeeld door Ghirlandaio


Een van de belangrijke werken in de kerk Santa Trinità aan de Piazza Santa Trinità zijn de fresco’s in de Sassetti kapel geschilderd door Domenico Ghirlandaio. De frescoreeks vertelt het leven van Sint-Franciscus. Hierop wordt de Loggia dei Lanzi getoond. Vijftig jaar na de voltooiing van de Loggia in 1382 schreef Leon Battista Alberti, een architect en een vooraanstaande figuur in Florence: ''Een van de grootste sieraden hetzij van een plein of een kruising, is een mooie Portico, waaronder de oude mannen de ergste hitte van de dag kunnen uitzitten, of elkaar wederzijds van dienst kunnen zijn; daarnaast kan de aanwezigheid der vaderen de jeugd die speelt en zich vermaakt op een ander gedeelte van deze plek, matigen en afhouden van het kattenkwaad en de dwaasheid eigen haar leeftijd.''

Voor de bouw van de Loggia werden de werklui van de Opera del Duomo weggeroepen van de bouw van de kathedraal. Het is een feit dat de bogen, de gewelven en de vorm en afmetingen van de enorme zuilen lijken op die van het schip van de kathedraal in Florence.

Vooral de mooi verlichte gezichten van de fresco's van Ghirlandaio zijn schitterend, alsook de realistische voorstelling van de eigentijdse gebouwen. Ghirlandaio negeert hier het feit dat de bekrachtiging van de ordesregel van de Franciscanen in Rome heeft plaatsgevonden. Hij heeft het gebeuren overgeheveld naar het 15de-eeuwse Firenze. Achteraan zien we duidelijk een deel van de Piazza della Signoria. En onder de arcade van de Loggia dei Lanzi is een aantal bekoorlijke alledaagse taferelen te zien. Meer naar links zien we de gevel van het Palazza Vecchio. De Uffizi was toen nog niet gebouwd en de David van Michelangelo zou pas twee decennia later voor het gebouw worden geplaatst. Op de ringhiera, een later afgebroken tribune voor de gevel, zien we al wel de leeuwen van Donatello, de Marzocco. Het fresco getuigt van de loyaliteit van de familie Sassetti voor de Medici's. Uiterst rechts staat Francesco Sassetti in een rood gewaad naast Lorenzo de' Medici.
 
Santa Trinità, Sasseti kapel (foto: Henk Woudsma)